Funkcje
........................: Zadanie 1
a) Podaj przykład, że nie zachodzi f(A\B) w relacja f(A)\f(B)
b)Udowodnij, że złożenie dwóch funkcji różnowartościowych jest funkcją różnowartościowa.
c) Dla zbiorów X={0,4} oraz Y={ {zbiór pusty} } wyznacz zbiory 2X i 2Y
Zadanie 2
f(x)= klamra −x−1 , gdy x<1
−x2−x , gdy x>=1
oraz funkcja g: (0, + nieskończoność) −−> R określona przez g(x)=1/x + 1
a)Sprawdź, czy funkcja g jest monotoniczna, różnowartościowa i na.
b) Czy funkcja f posiada funkcję odwrotną? Jak nie to jak można ją określić by posiadała?
Wyznacz wzór funkcji odwrotnej?
c)Wyznacz g złożona f i f złożona g
30 sty 19:16