Dwa zadanka :P
........................: Zadanie 1
a)Udowodnij, że relacja podzielności zdefiniowana na zbiorze liczb naturalnych od 1 jest
relacją częściowego porządku.
b)Dany jest zbiór X={1,2,3,4,6,12,22} uporządkowany częściowo relacja podzielności. Narysuj
diagram tej relacji. Wyznacz elementy minimalne, maksymalne, największe, najmniejsze,
odpowiedzi uzasadnij.
c)Jakie elementy minimalne i maksymalne ma ta relacja określona na x=N2 (liczby naturalne od
2). Odpowiedź uzasadnij.
d)Udowodnij, że w dowolnej relacji częściowego porządku, jeśli istnieje element największy, to
jest on dokładnie jeden.
Zadanie 2
Dana jest relacja na zbiorze N określona wzorem − xRy <=> 2|x+y
a)Udowodnij, że R jest relacją równoważności.
b)Wyznacz klasy abstrakcji i zbiór ilorazowy.
c)Określ czo odwzorowanie f:N/~−>Z dana wzorem f([n])=−n jest funkcją.
30 sty 19:16