całka
michu: Hejka, męczy mnie taka oto całka:
| | lnx | |
∫ |
| , robię to poprzez podstawienie: |
| | x√1+lnx | |
t = lnx
Mam takie coś:
no i teraz kompletnie nie wiem co zrobic

jakieś wskazówki?
30 sty 19:09
Jerzy:
podstaw: u = √1+t
30 sty 19:12
Jerzy:
a wogóle to najprościej od razu podstawić:
| | 1 | |
√1 + lnx = t , 1 + lnx = t2 , |
| dx = 2tdt , lnx = t2 −1 |
| | x | |
30 sty 19:26
michu: Dziękuję. Tak, kolejne podstawienie załatwiło sprawę
30 sty 19:26
michu: Zgadza się, tym sposobem jest o wiele łatwiej. Niestety nie zauważyłem tego.
30 sty 19:52
Jerzy:
jeśli przy rozwiązywaniu podstawiasz dwa razy, to naogół wystarczy od razu jedno podstawienie
30 sty 19:53