Dowód
Maciej: Witajcie!
Jak udowodnić, że funkcja ciągła w R (czyli elementarna?) nie ma asymptoty pionowej ?
Asymptot szukamy w punktach, które nie należą do dziedziny funkcji, czyli w przypadku funkcji
elementarnych nie mamy nawet czego szukać, tylko jak to pokazać?
30 sty 18:20
Maciej: ktoś coś?
30 sty 18:27
Maciej: :(
30 sty 18:33
Maciej:
30 sty 18:33
PW: Ciągła w R czyli elementarna?
A jaka jest definicja asymptoty pionowej?
30 sty 19:08
Maciej: ok, ciągła w R nie musi oznaczać elementarnej, bo elementarne są ciągłe w swoich dziedzinach
Prosta postaci x=a jest asymptotą pionową wykresu funkcji f jeśli co najmniej jeden warunek
spośród poniższych jest spełniony:
1) lim przy x−>a− = +/− ∞
2) lim przy x−>a+ = +/− ∞
30 sty 20:25
Maciej: oczywiście granice z f(x)
30 sty 20:28
PW: No a jaka jest definicja ciągłości w punkcie a?
31 sty 00:44
Maciej: a musi należeć do dziedziny, musi istnieć granica przy x−>a z f(x) , i ta granica ma być równa
wartości funkcji w tym punkcie
31 sty 20:03