Brzydko mi wychodzi ;/
Ewka: Dany jest trapez równoramienny o podstawach 4 i 9. Oblicz odległość pomiędzy środkami okręgu
opisanego na tym trapezie i okręgu wpisanego w ten trapez.
30 sty 18:10
Jack: ja chce rozwiazac, dajcie mi ; D
30 sty 18:12
Eta:
Ok
30 sty 18:13
Mila:
30 sty 18:17
Eta:
Coś długo Ci to idzie
Jacuś
30 sty 18:39
Jack: Bo coś chyba nie idzie... obliczylem wiele niepotrzebnych rzeczy...jak zawsze
30 sty 18:48
Mila:
c=?
r=?
R=?
30 sty 18:49
Jack:

2r = h
trapezu
Z wlasnosci okregu wpisanego w czworokat :
4+9 = 2*(a+b)
13 = 2(a+b)
ze sredniej geometrycznej (czy jakos tak)
r
2 = a*b
z ΔKBC :
2r = 6 −>> r= 3
{r
2 = a*b = 9
| | 13 | | 9 | |
{a+b = |
| −−>>a = 2, b = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 2 | | r | |
wtedy sin α = |
| = |
| |
| | √13 | | R | |
30 sty 18:50
Jack: bosz, ostatnie linijki z tym sinusem sie nie zgadzaja −.−, nie ten kat wzialem
30 sty 18:50
Ewka: Fajny rysunek

ja się bawiłam w wyznaczanie wzoru na R i padłam bo wychodziło jakieś
52879/144 czy coś takiego i nie moge tego R policzyć
30 sty 18:55
Jack: dobra tam, ktos inny wykona to porzadniej xd
30 sty 18:56
Jack: R mozna z tw. cosin.
| | 2 | |
92 = 2R2 − 2 R2 cos (90 − alfa), gdzie tg alfa = |
| , więc cos alfa mozna znalez, tak |
| | 3 | |
samo cos 90 − alfa
30 sty 19:01
Eta:

W ΔAOD : r
2=2*4,5 ⇒ r=3 i |SE|=r−x , |FS|=r+x
Z twierdzenia Pitagorasa
w ΔASE i w ΔDFS
R
2=(r−x)
2+(4,5)
2 R
2= (r+x)
2+2
2
| | 65 | |
to: (3+x)2−(3−x)2= 16,25 ⇒ 6*2x=16,25 ⇒ x= |
| |
| | 48 | |
30 sty 19:05
Jack:

o kurcze, odwrotnie powiedzialem...
β = 2δ (bo oparte na tym samym luku)...
δ = 180 − 2α
β = 360 − 4α
a dobra ja sie juz lepiej nie wypowiadam...
30 sty 19:08
Eta:
30 sty 19:09
Eta:
W taki trapez , który narysowałeś ....
nie da się wpisać okręgu
30 sty 19:10
Jack: w ten tu sie nie da,ale w ten wyzej czemu nie : D
30 sty 19:11
Eta:
Mówię o tym z 19:08
30 sty 19:14
Jack: kurcze...nigdy nie wiem ktore dane mi sie przydadza...hmm nastepnym razem pomysle jak to zrobic
niz obliczac wszystko i moze wyjdzie xd
30 sty 19:14
Eta:
A co powiesz na moje rozwiązanie?
30 sty 19:15
Jack: proste...zbyt proste
nikt tak prosto nie liczy !
30 sty 19:16
Eta:

30 sty 19:17
Jack: skad wiadomo ze
|∡AOD| = 90 ?
30 sty 19:20
Eta:
Wykaż ................
30 sty 19:47
Jack: podziekuje ; D
30 sty 19:50
Eta:

2α+2β=180
o ⇒ α+β=90
o
30 sty 19:51
Eta:
Na zdrowie ........
30 sty 19:52
Jack: nie bylo pytania
30 sty 19:53
Jack: nie kojarzy mi sie to za dobrze

z "na zdrowie"
30 sty 19:53
Eta:
To jedz kebab
30 sty 19:55
Pomidor: Podczas porównania R2 jest chyba błąd powinno być 12x=12,25 a nie 16,25 zgubiłaś 4 podczas
obliczeń. 49/48 mi wyszlo.
30 sty 20:26
Jack: 20,25 − 4 = 16,25?
30 sty 20:30
Pomidor: Skąd się wzięło 20,25?
30 sty 20:34
Eta:
4.52=20,25 , 20,25−4= 16,25
30 sty 20:36