Cześć potrzebuje pomocy w zadaniu, którego nie mam pojęcia jak ruszyć: Napisz w
Piotrek: Cześć potrzebuje pomocy w zadaniu, którego nie mam pojęcia jak ruszyć:
Napisz wzór funkcji liniowej, która:
a)przyjmuje wartości dodatnie dla x>4 i przechodzi przez punkt P(1,−5)
b)przyjmuje wartości ujemne dla x<−2 i przechodzi przez punkt P(1,3)
c)przyjmuje wartości nieujemne dla x≤3 i przechodzi przez punkt P(−2,6)
d)przyjmuje wartości ujemne dla x należacych do zbioru liczb rzeczywistych i przechodzi przez
punkt P(1,−6)
e)przyjmuje wartości dodatnie dla x należacych do zbioru liczb rzeczywistych i przechodzi przez
punkt P(1,4)
z góry dzięki za pomoc
30 sty 18:07
===:
![rysunek](rys/119206.png)
np c)
| 0−6 | | 6 | | 18 | |
y−0= |
| (x−3) ⇒ y=− |
| x+ |
| |
| 3+2 | | 5 | | 5 | |
30 sty 18:16
===:
![rysunek](rys/119207.png)
d)
y=−6
30 sty 18:19
===:
pozostałe sam
30 sty 18:19