Znalezc równanie płaszczyzny przechodzacej przez punkt A(0, 3, 0)
dawid: Znalezc równanie płaszczyzny przechodzacej przez punkt A(0, 3, 0) oraz równoległej do
wektorów ~a = [1, 2,−1] i ~b = [0, 1, 1].
Nastepnie obliczyc odległosc punktów przebicia tej płaszczyzny i płaszczyzny XOY prosta:
Może mi ktoś powiedzieć kiedy wektory są równoległe do płaszczyzny?
Zrobiłem to po swojemu i wyszło mi ze równanie płaszczyzny to 3x−y+z+3=0
Dobrze?
I jak obliczyc odległość punktów przebicie tej płaszczyzny i płaszczyzny XOY?
30 sty 17:14
Jerzy:
wektor normalny szukanej płaszczyzny, jest iloczynem wektorowym wektorów a i b
30 sty 17:18
dawid: @Jerzy mozesz to wytlumaczyc? Równanie płaszczyzny wyznaczyłem tak:
c= a x b = [3,−1,1]
3x−y+z+D=0
3*0−3+0+D=0
D=3
3x−y+z+3=0
I jak obliczyc tą odległość punktów przebicia?
30 sty 17:26
Jerzy:
jeżeli prosta przebija płaszczyznę, to współrzędne tego punktu spełniaja
zarówno równanie prostej jak i płaszczyzny, czyli:
3(1+t) − (−t) + (−1+t) + 3 = 0 .... i stąd oblicz: t
30 sty 17:55