wielomiany matura próbna 2016
Mruczek: Jedyny pierwiastek rzeczywisty wielomianu w(x)=2x3 + (c − 5)x2 + cx −5 o współczynnikach
całkowitych jest liczbą pierwszą. Zatem parametr c jest równy:
A. 19
B. 4
C. −1
D. −4
30 sty 16:03
Jerzy:
B) 4
30 sty 16:15
misiak:
która próbna matura?
30 sty 16:43
Eta:
c= −4
odp: D)
30 sty 16:49
misiak:
30 sty 17:09
Jerzy:
upss...dla c = 4 rozwiązaniem jest x = 1
30 sty 17:12
Mruczek: matura z nowej ery, ale dlaczego tak ? czemu c=4
30 sty 17:45
Jerzy:
to moja pomyłka...dla: c = 4 x = 1 , a to nie jest liczba pierwsza
30 sty 17:46
Eta:
5−−− liczba pierwsza ( jest dzielnikiem wyrazu wolnego) i jest jedynym pierwiastkiem w(x)
to
W(5)=0 ⇒ 250+25c−125+5c−5=0 ⇒ c=.......... = −4
30 sty 17:51