Wykaż, że równanie ma jedno rozwiązanie w podanym przedziale
KKJ: | | π | |
Wykaż, że równanie 4x=2−cos(3x) ma tylko jedno rozwiązanie w przedziale (0, |
| ) |
| | 6 | |
Policzyłem pochodną, żeby obliczyć ekstrema lokalne, ale wychodzi mi równanie sin3x=4/3 i nie
wiem za bardzo co zrobić :C
30 sty 15:50
Jerzy:
f'(x) = 4 −3sin(3x) > 0 ( funkcja jest stale rosnąca )
30 sty 15:59
Jerzy:
Jesli: f(0) < 0 i f(π/6) >0 , a funkcja jest stale rosnąca,
to w tym przdziale ma tylko jedno miejsce zerowe
30 sty 16:09