wektory
beee: mam wektor 12i −9j −16k
ma on długość √481 potrzebuje zrobić niego √25 czyli 5
długość wektprów liczy się ze wzoru √i2+j2+k2
Wektor nie może stracić swojego położenia. Domyślam się że trzeba znaleść liczbę a dokładnie
ułamek i pomnożyć przez niego wszystkie 3 współrzędne wektora.
Nie mogę znaleść tej liczby.
30 sty 15:45
kyrtap:
30 sty 15:46
beee: dobra napiszę całą treść zadania
znaleść wektor prostopadły do wektorów a=3,4,0 b=4,0,3 o długości 5
więc trzeba pomnozyć je skalarnie czyli a x b i wychodz wektor 12,−9,−16
a długość tego wektora jest √481
a ma być 5
więc jak to zrobić?
30 sty 15:50
beee: trzeba je wektorowo*
30 sty 15:51
beee: ?
30 sty 16:19
Mila:
k*
√481=5
| | 5 | | 5 | | 5 | |
[12* |
| ,−9* |
| ,−16* |
| ] |
| | √481 | | √481 | | √481 | |
30 sty 18:02