asymptoty
Kuba: asymptoty f(x)=xln(e+1x)
D:R\{0}
liczę pionowe w 0 i cały czas dostaję 0, a wolfram mówi, że ma być −1/e
Mógłby ktoś pokazać jak należy to liczyć, proszę.
30 sty 15:28
30 sty 15:47
Kuba: Dziękuję, mam problem z kolejnym przykładem, tzn. nie rozumiem dlaczego granica x→o−
| | 1 | |
|
| wychodzi −∞ mnie zwykła ∞ |
| | ex−1 | |
30 sty 16:40
Kuba: do 0 po ujemnych
30 sty 16:40
Kuba: z 0− już zrozumiałem, za to kolejny problem przy ukośnych
ukośna jest postaci y=ax+b
a=0
licze b, w +∞ wychodzi 0 a w −∞ −1, tyle, że też powinno 0
co ciekawe wolfram gdy daję mu do policzenia granice w −∞ też podaje −1, ale jako asymptote
podaje 0 w +−∞
teraz już się naprawdę pogubiłem
30 sty 16:52
Kuba:
30 sty 17:27
Kuba:
30 sty 18:07
Kuba:
30 sty 22:41
Kuba:
31 sty 01:24
Kuba:
31 sty 02:32
Kuba:
31 sty 11:11