30 sty 15:07
jakubs: Prosto

Licznik: 4n
2 + 6 + 5n −6
30 sty 15:08
Kate: No tak, tylko że potem wychodzi e−6−5n i jeszcze druga granica wychodzi dziwna. Tak ma być?
30 sty 15:28
jakubs: Rozpisz, bo nie wiem o co CI chodzi
30 sty 15:29
Kate: Mamy:
[(1+ (−6−5n/4n2+6))4n2+6]n/4n2+6]=e−6−5n0
Tak mi wyszło. Czyli e1. Dobrze?
30 sty 15:32
Kate: Poprawka: e−6−5n i to jeszcze do potęgi 0. Czyli e1 wychodzi
30 sty 15:33
30 sty 15:35
30 sty 15:36
30 sty 15:41
Kate: Kurczę, źle się wysłało
| | −6−5n | | n | |
[[1+ |
| ]4n2+6] |
| |
| | 4n2+6 | | 4n2+6 | |
30 sty 15:46
logarytm: Nie jestem pewien czy dobrze to zrobiłem, ale może pomogę

Od momentu ostatniego postu Kate:
Mając taką postać jaką zapisałaś wyżej, musimy obliczyć do czego dąży ten ostatni składnik
(potęga za []).
Więc lim=
n4n2+6. Z tego wyjdzie granica 0, więc e
4n2+6 podniesione do potęgi 0. To
będzie się równało e
0, a więc granica będzie dążyła do 1
30 sty 16:43
logarytm: Chyba coś pomieszałem, bo wolfram pokazuje inny wynik. Jeśli ktoś wie gdzie zrobiłem błąd,
proszę żeby napisał
30 sty 16:47
logarytm: Dobra, znalazłem błąd w moim rozwiązaniu, niepotrzebnie chciałem to zrobić szybko. Nie może być
taka postać jak Kate napisała (jeśli chcemy użyć wzoru (1+x/z)
z=e
x. Na górze musimy mieć
"czystą" liczbę, dlatego musimy lekko przerobić ten ułamek. Będzie 1/
4n2+65n−6. Dalej
robimy tak jak napisałem wyżej

Wynik wtedy będzie e
15/4 = e
54
30 sty 17:01