matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granicę
krwawa_mery:
n! − 2
lim (
)
1
/
2
n
!
=
n!+3
n −−>
∞
30 sty 15:07
jakubs:
licznik n!+3 −5
30 sty 15:12
krwawa_mery:
Policzyłam i wyszło mi e
−
5
/
2
30 sty 15:23
krwawa_mery:
Dobrze?
30 sty 15:24
jakubs:
O ile w potędze jest (
1
2
* n!) to wynik poprawny
30 sty 15:26
jakubs:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=lim+%28%28n!-2%29%2F%28n!%2B3%29%29^%281%2F2+*n!%29+as+n-%3E+inf
30 sty 15:26
Jerzy:
dobrze
30 sty 15:27
krwawa_mery:
Dziękuję, a jeszcze mam problem z zadanie, gdzie trzeba wyznaczyć asymptoty funkcji
2x
f(x) =
arctgx
30 sty 15:54