Algebra proszę o pomoc
,: 1. Znaleźć i zaznaczyć na płaszczyźnie pierwiastki wielomianu W(z)=z4−3iz2+4
2. Znaleźć i zaznaczyć na płaszczyźnie wielomianu W(z)=z5+2z3+8z2+16
Rozłożyć ten wielomian na nierozkładalne czynniki rzeczywiste i zespolone.
3. Napisać równanie prostej prostopadłej do prostej x−2y+1=0, która wraz z osiami układu
współrzędnych ogranicza trójkąt o polu 4.
30 sty 15:00
Mila:
1)
W(z)=z
4−3iz
2+4
z
2=u
u
2−3i*u+4=0
Δ=9i
2−4*4=−9−16=−25 =25i
2
| | 3i−5i | | 3i+5i | |
u1= |
| lub u2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
u
1=−i lub u
2=4i
z
2=−i lub z
2=4i
Dalej potrafisz ?
30 sty 18:27
,: 2 zadanie nie potrafie
nie wiem czy robię je dobrze, wychodzi mi takie coś
z5+2z3+8z2+16
z3(z2+2)+8(z2+2)=
(z3+8)(z2+2)
i teraz własnie nie wiem co dalej
czy napisać ze z1=2 z (z3+8) i z=√2 i z=−√2 z (z2+2)
30 sty 18:37
Mila:
2)
z
5+2z
3+8z
2+16=0
z
3*(z
2+2)+8*(z
2+2)=0
(z
2+2)*(z
3+8)=0⇔
(z
2+2)=0 lub z
3+8=0⇔
z
2−2i
2=0 lub (z+2)*(z
2+2z+4)=0
(z−
√2i)=0 lub(z+
√2i)=0 lub z=−2 lub Δ=4−16=−12=12i
2
z=
√2i lub z=−
√2i lub z=−2 lub
| | −2−2√3*i | | −2+2√3*i | |
z= |
| =(−1−√3i) lub z= |
| =(−1+√3i) |
| | 2 | | 2 | |
30 sty 18:47