Czy to zdanie jest prawdziwe?
Log: Czy to zdanie jest prawdziwe?
Wiemy, ze prawdziwe jest zdanie: Jezeli bedzie padał deszcz, to pójdziemy do
kina. Czy prawdziwe jest zdanie: Pójdziemy do kina lub nieprawda, ze bedzie padał deszcz?
Czy dobrze wnioskuje?
p:będzie padał deszcz
q: pójdziemy do kina
Zdanie 1: p=>q
Zdanie 2: qv¬p
, że zdanie pierwsze może być prawdziwe tylko w dwóch przypadkach
1)q=p bo 0=>0 to prawda i 1=>1 to też prawda
2) q=0 p=1 bo 0=>1 to prawda
Więc sprawdzamy zdanie drugie dla tych dwóch wartościowań
1) Jeśli q=p
qv¬p jest tautologią bo zawsze będzie 1∨0 albo 0v1 a to prawda
2) Jeśli q=0 p=1
To będzie 1v0 a to też prawda
Więc zdanie 2 jest prawdziwe, dobrze?
30 sty 14:46
Log: Ups przepraszam, źle przepisałem, miało być w 2) że q=1 a p=0
30 sty 14:47