równanie trygonometryczne, rozszerzona matematyka 2kl. liceum
fiodor:
| | π | |
wynik ma być równy: x = |
| +kπ |
| | 2 | |
proszę o rozpisanie rozwiązania krok po kroku.
osobiście udało mi się dojść do takiego momentu (nie wiem czy dobrze) : cos 2x − cos x = 1
aczkolwiek w dalszym ciągu nic z tego nie wynika ciekawego.
z góry dzięki
30 sty 14:44
Metis: tam jest cos(4x)−1 czy cos(4x−1) ?
30 sty 14:48
fiodor21: w podreczniku pisze dokładnie tak jak napisałem więc w zasadzie to nie wiem jak to
interpretować. aczkolwiek bardziej byłbym skłonny za cos (4x) − 1
30 sty 15:15
ICSP: Skorzystaj z tożsamości:
| 1 | |
| (cos4x − 1) = − 4sin2xcos2x. |
| 2 | |
30 sty 15:17
Jack: Albo samemu wyprowadz
30 sty 16:24