Wykresy funkcji wymiernej
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx: Polecenie brzmi "Narysuj wykresy funkcji"
Chcialabym sie zapytac jak mam je zrobic, co po kolei?
| | |x| + 1 | |
a) f(x) = |
| |
| | |x| − 1 | |
| | −2|x| − 1 | |
b) f(x) = |
| |
| | |x| + 2 | |
| | |x + 1| − | x − 1| | |
d) F(x) = |
| |
| | x | |
19 gru 14:29
Godzio:
te wykresy będą rysowane w przedziałach, zrobie przykład a) , a reszte spróbujesz sam/a
19 gru 14:50
Godzio:
| | |x|+1 | |
f(x) = |
| Df: |x| −1 ≠0 |x|≠1 => x≠1 v x≠−1
|
| | |x|−1 | |
x
o=0
1
o
x∊(−∞,0) − {−1}
| | −x+1 | | −x−1 +2 | | 2 | |
f(x) = |
| = |
| =− |
| +1 dla x∊(−∞,0) − {−1}
|
| | −x−1 | | −x−1 | | x+1 | |
2
o
x∊<0,∞) − {1}
| x+1 | | x−1 +2 | | 2 | |
| = |
| = |
| +1dla x∊<0,∞) − {1}
|
| x−1 | | x−1 | | x−1 | |
z tym już chyba poradzisz prawda ?
19 gru 14:57
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx: Dziekuje.Mam nadzieje ze tak
19 gru 16:47