Punkt przecięcia wykresów funkcji
Ola: Dla jakich wartości parametru k punkt przecięcia wykresu funkcji y=2x+k−5 i y=3x−2k+1 leży
wewnątrz kwadratu o wierzchołkach A=(0,0) B=(3,0) C=(3,3) D=(0,3).
19 gru 13:56
Bogdan:

Trzeba najpierw z układu równań wyznaczyć x, y i potem rozwiązać układ nierówności:
0 < x < 3
0 < y < 3
19 gru 14:34
Ola: Taki warunek napisałam właśnie, ale wychodzi mi jakaś bzdura. Zrobiłam to metodą wyznaczników.
W=1
Wx=3k−6 −−> x
Wy=7k−17 −−>y
zapisałam później to tak :
0<x<3 0<y<3
0<3k−6<3 i 0<7k−17<3
wyszło :
k€(2,3) i k€(237,3)
ale sprawdziłam że dla k = 3,5 i k =2 punkt przeciecia prostych dalej zawiera sie w tym
kwadracie, wiec cos jest nie tak.
19 gru 14:44
Bogdan:

y = 2x + k i y = 3x − 2k + 1
2x + k = 3x − 2k + 1 ⇒ x = 3k − 1 i y = 2(3k − 1) + k = 7k − 2
| | 1 | | 4 | |
0 < 3k − 1 < 3 ⇒ 1 < 3k < 4 ⇒ |
| < k < |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | 2 | | 5 | |
0 < 7k − 2 < 3 ⇒ 2 < 7k < 5 ⇒ |
| < k < |
| |
| | 7 | | 7 | |
19 gru 15:13