Trudne zadanie tekstowe (pochodne)
logarytm: Tekst w ksiażce zajmuje na kazdej stronie powierzchnie 300 cm2, marginesy z
lewej i prawej strone sa równe 1; 5 cm, a marginesy z dołu i z góry sa równe 2
cm. Zaprojektowac wymiary kartek w tej ksiazce tak, aby zuzyc jak najmniej
papieru.
Mógłby ktoś dać chociaż jakiś pomysł jak zabrać się do tego zadania? Będzie to miało związek z
pochodnymi, ponieważ mam to zadanie właśnie na liście z pochodnymi
30 sty 13:33
kochanus_niepospolitus:

Hahaha ... zabawne zadanie. Ciekaw jestem, jak autor zadania chciałby spiąć książkę, jeżeli
lewy margines ma zaledwie 1cm (przy 5cm prawego marginesu).
i teraz co mamy:
Dane:
(x−4)*(z−6) = 300 cm
2
Funkcja:
F(x,z) = x*z (szukasz minimum tej funkcji)
Z 'danych' wyznacz zmienną 'z' (uzależnij ją od zmiennej 'x'). Mając to podstawiasz do funkcji
F(x,z) i otrzymujesz funkcję jednej zmiennej 'f(x)'. Liczysz jej pochodną i rozwiązujesz
zadanie.
30 sty 13:48
logarytm: Mój błąd podczas przepisywania, powinno być 1,5cm, a nie 1;5cm

Ale to niewiele zmieni,
jedynie (x−4)*(z−3)=300cm
2. Wielkie dzięki!
30 sty 13:55
logarytm: Podszedłem do tego zadania trochę inaczej. x*y=300, z tego wyprowadziłem y=300/x.
Obliczyłem pochodną f(x)=(x+4)(y+3) i tą pochodną przyrównałem do 0, dzięki czemu uzyskałem
x=20 lub x=−20 (to trzeba było odrzucić bo kartka nie może mieć ujemnych wymiarów).
Podstawiłem pod x*y=300 i wyznaczyłem y=15. Jeszcze raz dzięki za wytłumaczenie mi tego
zadania.
30 sty 16:24
kochanus_niepospolitus:
pamiętaj że wymiary kartki to będzie x+4 i y+3 czyli odpowiednio 24 i 18
31 sty 02:40