granica funkcji
Mateusz: Witam, potrzebuje wyjaśnienia do zadanka: lim n→∞ n*sin2n. Definicja lim n→0 u{
sin(n)}{n}=0. Jeżeli skorzystałbym dla tego przypadku z tej definicji pomijając n→∞ wychodzi
poprawny wynik. Może ktoś wyjaśnić kiedy używać tego wzoru a kiedy nie ?
30 sty 13:24
Jerzy:
| | sinx | |
limx→0 |
| = 1 , a nie 0 |
| | x | |
30 sty 13:28
Mateusz: Faktycznie, pomyliłem się przy przepisywaniu wzoru. Ale chodzi mi o samo zastosowanie tego
wzoru. Kiedy można go uzyć, a kiedy nie?
30 sty 13:32
Jerzy:
| | sin(2/n) | |
limn→∞n*sin(2/n) = lim |
| = 2*1 = 2 |
| | | |
30 sty 13:33
Mateusz: Okej, ale dlaczego
limx−>∞ sinxx = 0
a
limx−>∞ sin(1/x)1/x = 1
Czy to ma związek z tym, że wyrażenie w sinusie musi spełniać jakieś warunki?
30 sty 13:44
Jerzy:
| | 1 | |
jeśli x → ∞ , to: |
| → 0 |
| | x | |
30 sty 13:45