funkcja kwadratowa
Kasia: Dla jakich wartości m pierwiastki x1 i x2 równania
(3m − 1)x2 −(2m−1)x+2m−1=0
spełniają warunek 2x2=3x1? Znalaźć te pierwiastki
proszę o pomoc, nie wiem za bardzo jak rozwiązać to zadanie
30 sty 12:54
Jack: Witam
Przede wszystkim
1)3m−1 ≠ 0 czyli m≠...
2)Δ>0
Teraz jak by ten warunek zlapac...
30 sty 13:11
Metis: Wzorami Viete'a tego nie załatwimy.
3x1−2x2=0 i wstawiamy rozwiązania x1 i x2 ( w zależności od m) równania kwadratowego.
30 sty 13:20
Jack: No wiec wlasnie...badziewne zadanie
30 sty 13:21
Kasia: ok, tak zrobiłam ale dziwne liczby wychodzą i wątpić zaczęłam dzięki
30 sty 13:21
Kasia: nie lubię takich, one nie uczą nic nowego tylko trochę bezsensownych słupków
30 sty 13:22
Metis: Masz odpowiedź?
30 sty 13:23
Kasia: 19/63=m x15/2 x2=5/3
30 sty 14:23
Kasia: a to nie do tego
30 sty 14:28