Równania logarytmiczne
Matematyk od siedmiu boleści: Dla jakich wartości parametru m równanie ma pierwiastek dodatni?
a) log
5(x+5) = m
b) 1−3x=log
3m
Prosiłbym chociaż o pewne naprowadzenie

W b próbowałem czegoś takiego:
−3x = log
3m − 1
3x=log
3m + 1
x = log
3m+1/3 = log
3m + log
33/3
1/3log
33+1/3m = x
3m+3/3(3m) = x
m+1/3m = x
30 sty 12:39
Matematyk od siedmiu boleści: Podpunkt a można zrobić w formie wykresu.
Próbowałem z b, ale mam problem z narysowaniem.
30 sty 12:42
Jerzy:
| | | |
b) 3x = 1 − log3m ⇔ 3x = log33 − log3m ⇔ x = |
| |
| | 3 | |
30 sty 12:51
Matematyk od siedmiu boleści: Przyznam się szczerze, że dalej mam problem z rozwiązaniem tego, pomimo rozpisania.
x=1/3log33/m.
W ogóle zastanawiam się co ja liczę, do jakiej postaci mam dojść, aby uzyskać rozwiązanie
zadania?
30 sty 13:06
Jerzy:
patrz 12:51
| | 3 | |
teraz wystarczy, aby: log3( |
| ) > 0 |
| | m | |
30 sty 13:08
Matematyk od siedmiu boleści: A skąd wynika taka nierówność? Przepraszam, ale mam mały zanik wiedzy

W odpowiedziach mam m∊(0;3)
30 sty 15:20
30 sty 15:22
Matematyk od siedmiu boleści: Aaaa oczywiście, liczba logarytmowana musi być większa od 0.
Ok, dziękuję bardzo za pomoc
30 sty 15:34