geranica funkcji
insert:
jak to rozwiązać bez użycia funkcji hiperbolicznych? Robię raz Hospitala, ale nic to nie daje,
a co to dostaje, średnio się nadaje na ponowne liczenie pochodnych
30 sty 12:19
Jerzy:
| | 1 − cosx | | 1 −cosx | | sinx | |
= lim |
| = lim |
| = lim |
| |
| | 1 −(1+ tgx) | | −tgx | | −(1 + tgx) | |
30 sty 12:43
insert: w jaki sposób jest to zamienione?
30 sty 12:50
insert: przekształcone* od razu pierwsze
30 sty 12:51
Jerzy:
dwa razy reguła H
30 sty 12:52
insert: Echh, cały czas liczyłem razem pochodną całego wyrażenia zamiast osobno licznika i mianownika

Dziękuję Jerzy.
30 sty 13:14
insert: nadal mi nie wychodzi 1/2
| | cosx | | cos | | 1 | |
2H |
| = |
| = |
| przy x→0 wychodzi ∞ a powinna |
| | −2tgx*1cos2x | | −2sinxcosx | | −2sinx | |
1/2
gdzie robię błąd?
30 sty 13:32