całka
bart: Mam problem z obliczeniem następującej całki:
∫√1−x2dx
Czy robić to przez części? Za u podstawić √1−x2 a za v' = 1? Proszę o pomoc.
30 sty 12:09
ICSP: podstawienie x = sin(t) ?
30 sty 12:10
bart: Masz na myśli takie podstawienie:
t = sin(x)
dt = cos(x)dx?
Chyba, że:
∫√1−sin2(t) dx
Lecz niestety nie znam takiego triku.
30 sty 12:16
Jerzy:
lub przez części: v' = 1 u = √1−x2
30 sty 12:16
bart: Jerzy, taka była moja pierwsza myśl. Lecz wpadam w dość spore rachunki.
Wychodzi wtedy:
| | x2 | |
∫√1−x2 dx = x√1−x2 + ∫ |
| dx |
| | √1−x2 | |
I teraz pytanie co z tą całką? Czy znowu przez części?
30 sty 12:22
Jerzy:
| | 1 − (1 −x2) | |
ostatnia całka; = ∫ |
| dx |
| | √1−x2 | |
30 sty 12:30
bart: Ahhh te matematyczne triki, chyba nigdy nie będą mnie zadziwiać.
| | 1 | |
∫ |
| dx = arcsinx + C |
| | √1−x2 | |
Lecz z tą mam już problem:
| | 1−x2 | |
−∫ |
| dx = −∫(1−x2)12dx ...? |
| | √1−x2 | |
30 sty 12:42
Jerzy:
teraz zauważ,że na końcu masz całkę wyjściową
30 sty 12:44
bart: Bardzo, bardzo dziękuję za pomoc. Pierwszy raz robię taki przykład, że wychodzi mi całka
wyjściowa i muszę ją przerzucić na lewą stronę

Super.
Wynik:
| 1 | |
| (x√1−x2 + arcsinx) + C |
| 2 | |
30 sty 12:50
Jerzy:
takich przykładów jest wiele
30 sty 12:51
bart: Dopiero zaczynam swoją przygodę z całkami. Teraz już będę wiedział co z tym robić

Dziękuję
za pomoc raz jeszcze.
30 sty 12:53