I jak uzyskać log10x^2
Marek: 1/2 log x 4 + 1
30 sty 11:56
Jerzy:
niejasny zapis
30 sty 11:57
Marek: 1/2 log x 4 + 1
30 sty 11:58
Jerzy:
to samo
30 sty 11:58
Marek: 1/2 log x do potęgi 4 + 1
30 sty 11:59
Marek: 1/2 log x4 + 1
30 sty 12:00
30 sty 12:01
Marek: super, tylko w odpowiedzi o dziedzinie jest x≠0
I jak uzyskać log10x2
30 sty 12:04
Jerzy:
| | 1 | |
teraz widzę ... = |
| logx4 + 1 = logx2 + log10 = log(10*x2) |
| | 2 | |
30 sty 12:06
Marek: Tak, a jakim cudem nastąpiło rozłożenie logarytmu o podstawie 10
logx2 + log10
30 sty 12:09
Jerzy:
to nie cuda, tylko twierdzenia: a*logb = logba oraz log1010 = 1
30 sty 12:10
Marek: Dziękuję bardzo. Szkoda, ze moja nauczycielka nie posiada takich umiejetności przekazywania
wiedzy, którą zapewne posiada. Pozdrawiam
30 sty 12:12