lim x->0 {10x^3-10x^2+2500x}/{x^2}
marik: lim x−>0 10x3−10x2+2500xx2
30 sty 10:46
jcb4043: lim=x(10x2−10x+2500)/x
lim=10x2−10x+2500
lim=2500
30 sty 10:52
marik: dzięki, jakoś tak się zamotałem że mi wychodziło 0/0
30 sty 11:06
marik: a nie czekaj
30 sty 11:06
marik: w mianowniku jest x2
30 sty 11:06
jcb4043: jesli po pierwszym podstawieniu wychodzi ci 0/0 to musisz to jakos rozpisac i skrócic
30 sty 11:08
marik: | | x(10x2−10x+2500) | | 10x2−10x+2500 | | 10x(x−1)+2500 | |
lim= |
| = |
| = |
| = |
| | x2 | | x | | x | |
| | 2500 | | 2500 | |
=10(x−1)+ |
| =10x−10+ |
| |
| | x | | x | |
30 sty 11:27
ICSP: Zbadaj granice jednostronne.
30 sty 11:32
30 sty 11:38