?
Zofia: Skorzystaj z reguły de l'Hospitala:
f(x) = x(1x)
30 sty 00:11
Jack: no to korzystaj ; D
30 sty 00:14
Zofia: Podstawiam do tego nieskonczonosc i wychodzi mi , ∞0 , czyli elegancko można tutaj ją
zastosować, jak zamienić to na ułamek ?
30 sty 00:18
30 sty 00:28
Jack: albo dodaj logarytm
| | log (x) | |
lim |
| ...jesli tak mozna...hmm |
| | x | |
x−>
∞
30 sty 00:30
Jack: dobra wiem, po prostu skorzystaj ze wzoru
ab = eb*ln a
30 sty 00:34
Jerzy:
Korzystaj, póki jesteś młoda i nie wpisuj głupot na forum
30 sty 00:34
Jack: ln − logarytm naturalny
30 sty 00:34
Jack: lim x
1/x = e
1/x ln x
| | 1 | |
obliczasz granice |
| lnx |
| | x | |
i na koniec podstawiasz do e
ta granica ktora wyliczylas
30 sty 00:37