rozwiaz nierownosc
xxx: Rozwiaz nierownosc
x4+ 50x2≥19
29 sty 23:24
29 sty 23:26
Jack: x2 ≠ 0
x ≠ 0
x6 + 50 − 19x2 ≥ 0
x6 − 19x2 + 50 ≥ 0
pochodna , wyjdzie ze
x ∊ R \ {0}
29 sty 23:29
xxx: W sumie to mam wykązac, ze dla x>0 ta nierownosc jest ≥19
29 sty 23:39
xxx: I po wyznaczeniu pochodnej, mam uzyc Hornera?
29 sty 23:43
piotr: t=x2, t>0, x≠0
t3−19t+50≥0
t≥≈−5,3277 ∧ t>0 ⇒t>0
x∊R−{0}
29 sty 23:46
xxx: Jak z wykorzystaniem pochodnej mam tozrobic?
29 sty 23:47
xxx: 

:(
29 sty 23:57
Metis: No to licz najpierw pochodną
29 sty 23:58
piotr: | | 38 √19/3 | |
(x6−19 x2+50)'=6 x5−38 x⇒ min=50− |
| >0 |
| | 3 | |
30 sty 00:21
xxx: Jak doszedles do tego minimum?
30 sty 00:52
ICSP: "nierówność ≥ 19" − to zdanie nie ma sensu.
Dla x ∊R \{0} mamy:
| | 50 | | 3 | | 45 | | 38 | |
x4 + |
| ≥ 153√5 > 153√ (27/8) = 15 * |
| = |
| > |
| = 19 |
| | x2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
30 sty 01:53