Dowód na liczbę naturalną
jacoss: Wykaż, że dla dowolnego x ∊ R \ {−6, 2} wartość wyrażenia n/w jest liczbą naturalną.
||x+2|+4|*||x+2|+4|*|13/(x2+4x−12)|.
Nie mam pomysłu jak to sensownie zapisać. Dałbym założenie, że mianownik ≠ 0, bo po
podstawieniu pod x=−6 lub x=2 wychodzi 0.
29 sty 22:16
Jack: | | 13 | |
||x+2|+4|2 * |
| = |
| | |(x−2)(x+6)| | |
| | 13 | |
= (|x+2|+4)2 * |
| = |
| | |(x−2)(x+6)| | |
| | 13(|x+2|+4)2 | |
= |
| |
| | |(x−2)(x+6)| | |
ja bym robil 4 przedzialy...
30 sty 00:23
jacoss: Przepraszam mój błąd − tak miało być: ||x+2|+4|*||x+2|−4|*...=
30 sty 01:09
Jack: | | 13 | |
|(|x+2| +4) * (|x+2| − 4)| * |
| = |
| | |(x−2)(x+6)| | |
| | 13 | |
= | |x+2|2 − 16 | * |
| = |
| | |(x−2)(x+6)| | |
| | 13 | |
= |(x+2)2 − 16| * |
| = |
| | |(x−2)(x+6)| | |
| | 13 | |
= |x2 + 4x − 12| * |
| = |
| | |(x−2)(x+6)| | |
| | 13 | |
= |(x−2)(x+6)| * |
| = |
| | |(x−2)(x+6)| | |
| | 13*|(x−2)(x+6)| | |
= |
| = 13 |
| | |(x−2)(x+6)| | |
30 sty 12:30
Jack: Oczywiscie wniosek
13 ∊ ℕ
30 sty 12:33