rozwiąż równanie
azrapall: x
3−x+6>0 jak rozłożyć ten wielomian na czynniki ? da sie jakoś prościej czy tylko przez
dzielenie

? Prosze o pomoc
29 sty 22:02
Janek191:
x = − 2
( x3 − x + 6) : ( x + 2) =
29 sty 22:04
azrapall: skąd to wiesz że x=−2

?
29 sty 22:06
Jerzy:
(−2)3 − (−2) + 6 = 0 ... stąd
29 sty 22:09
azrapall: ok wyszła mi postać (x2−2x+3)(x+2)>0 teraz podaję krotność z x+2 ( bo dla pierwszego nawiasu
delta wychodzi ujemna) i rysuje wykres a następnie podaje przedział) tak ?
29 sty 22:13