liczby zespolone
madzik: Rozwiąż równanie i podaj geometryczną interpretację w płaszczyźnie liczb zespolonych−narysuj
zbiór rozwiązań
z
6+2z
3+2=0
Wyszło mi:
| | 5 | | 5 | |
w0=6√2*(cos |
| π+isin |
| π) |
| | 12 | | 12 | |
| | 13 | | 13 | |
w1=6√2*(cos |
| π+isin |
| π) |
| | 12 | | 12 | |
| | 21 | | 21 | |
w2=6√2*(cos |
| π+isin |
| π) |
| | 12 | | 12 | |
lub
w
4=
3√12 + i
3√12
| | 11 | | 11 | |
w5=6√2*(cos |
| π+isin |
| π) |
| | 12 | | 12 | |
| | 19 | | 19 | |
w6=6√2*(cos |
| π+isin |
| π) |
| | 12 | | 12 | |
Czy dobrze? I jak w takim razie będzie wyglądała geometryczna interpretacja?