parametr m
pata: Wyznacz wszystkie wartosci parametru m, m€R, dla ktorych pierwiastki rownania (m+1)x2−3mx+4m=0
sa liczbami rzeczywistymi i kazdy z nivh jest wiekszy od 1.
29 sty 20:32
Jerzy:
1) m + 1 ≠ 0
2) Δ > 0
3) xw > 1
4) f(1)*(m+1) > 0
29 sty 20:35
pata: Obliczylam delte iwyszlo mi ze m€(0; 167)
29 sty 20:39
pata: I dlaczego mamy 3 i 4 zalozenie?
29 sty 20:41
Jerzy:

teraz widzisz ?
29 sty 20:43
pata: Nie bardzo
29 sty 20:52
Jerzy:
3) skoro obydwa pierwiastki są > 1 , to wierzchołek musi leżeć na prawo od 1
29 sty 20:54
29 sty 21:02
pata: Wierzcholek to bedzie 3m/2(m+1)>1?
29 sty 21:05
Jerzy:
tak
29 sty 21:06
pata: Wyszlo mi m>2. Co mam dalej zrobic?
29 sty 21:10
Jerzy:
4 warunek
29 sty 21:11
pata: Ale jak mam to zrobic?
29 sty 21:19
Jerzy:
oblicz: f(1) , a potem iloczyn
29 sty 21:19
pata: Pod m mam podstawic 1? Do tego rownania tak?
29 sty 21:25
Jerzy:
x = 1
29 sty 21:25
pata: Czyli podstawiam za x 1 do tego rownania i przyrownuje do 0?
29 sty 21:34
Jerzy:
f(1) = (m+1)*12 − 3m*1 + 4m = ?
i potem warunek: f(1)*(m+1) > 0
29 sty 21:37
pata: No to tak zrobilam i wyszlo mi m<−1
29 sty 21:39
Jerzy:
f(1) = m+1 −3m +4m = 2m+1
f(1)*(m+1) > 0 ⇔ (2m + 1)(m+1) > 0 ... rozwiąż
na końcu znajdź część wspólną wszystkich czterech warunków
29 sty 21:43
pata: I teraz czesc wspolna?
29 sty 21:43
pata: Dlaczego przyrownane tam jest do 2m+1?
29 sty 21:45
Jerzy:
f(1) = 2m + 1
29 sty 21:45
pata: A co z warunkiem m+1≠0?
29 sty 21:49
Jerzy:
m ≠ − 1
29 sty 21:50
pata: I czesc wspolna?
29 sty 21:54