Zespolone
stivi łonda : Ile tutaj będą wynosić współczynniki A,B,C ?
2z2−2(i+1)z+6i−12=0
z2−2(i+1)z+i−2=0
iz2+iz+3−i=0
To są zespolone.
29 sty 19:11
Janek191:
a = 2 b = − 2*( i + 1) c = 6 i − 12
29 sty 19:13
PW: Zlituj się, pytasz jak policzyć deltę?
29 sty 19:14
stivi łonda : i aby z tego policzyć delte, w przypadku b2 będzie to wyglądało b2= (−2i−2)2 * c
czyli całościowo b2−4ac (−2i−2)2−4*2*(6i−12) ?
29 sty 19:16
Janek191:
Δ = 4*( i +1)2 − 4*2*( 6 i − 12) = 4*(i2 + 2 i + 1) − 48 i + 96 = 4*2i − 48 i +96 = 96 − 40 i
Δ = 4*( 24 − 10 i) = 4*( 5 − i)2
więc
√Δ = 2*( 5 − i) = 10 − 2 i
29 sty 19:24
PW: Daruj sobie te a, b, c w zapisie (to są symbole służące zapamiętaniu wzoru, po co je tu
mieszać?).
Po prostu napisz poprawnie:
Δ = (−2(i+1))2 − 4·2·(6i −12) = ...
29 sty 19:27
stivi łonda : a dlaczego 4*(i+1)2 ?
29 sty 19:29
PW: O, tak jak to robi
Janek191
29 sty 19:30
PW: Bo (−2)2 = 4?
29 sty 19:30
stivi łonda : faktycznie, dzięki Janku.
29 sty 19:39
Janek191:
| | 2 i + 2 − 10 + 2 i | |
z1 = |
| = − 2 + i |
| | 4 | |
29 sty 19:40
Janek191:
Ile jest równe z2 ?
29 sty 19:43
stivi łonda : z2 = 2i+2+10−2i/4 = 3

Dzięki jeszcze raz janku
29 sty 22:40