Wielomiany
Vuko: Jednym z pierwiastków wielomianu w(x)=x3−bx2−3x+c jest 3. Znajdź pozostałe pierwiastki
wielomianu, wiedząc, że w(−2)=−5.
Zadanie wydaje się być banalne, trzeba obliczyć w(3) i w (−2) a potem zrobić układ równań i
policzyć b i c. Sęk w tym, że wychodzą mi z tego jakieś głupoty, które potem nie mają pokrycia
w tym, że w(3)=0....
29 sty 18:59
Jerzy:
jeśli policzysz W(3) , to od razu masz c
29 sty 19:05
Krzysiek: w(3)=0 ⇒ 27−9b−9+c=0 ⇒ −9b+c=−18
w(−2)=5 ⇒ −8−4b+6+c=−5 ⇒ 4b−c=3
−5b=−15 ⇒ b=3 ⇒ c=9
w(x)=x3−3x2−3x+9
w(x)=(x−3)(x2−3)
w(x)=(x−3)(x−√3)(x+√3)
29 sty 19:11
Eta:
29 sty 19:15
Vuko: Krzysiek w(−2)=−5 a nie 5
29 sty 19:18
Krzysiek: Fakt, ale później napisałem dobrze
29 sty 19:21
Vuko: Krzysiek zwracam honor, już wiem co wcześniej robiłem źle.
Przez pomyłkę wychodziło mi, że w(−2)=−8+4b+6+c i to wszystko komplikowało. Dzięki
29 sty 19:22
Krzysiek:
29 sty 19:30