Potworna Geometria
Ray Bee: bardzo proszę w pomocy rozwiązaniu tych zadań. Geometria to dla mnie potwór.
1.Podstawą graniastosłupa prostokątnego czworokątnego jest prostokąt, któego boki mają długość
6cm i 4cm. Przekątna graniastosłupa ma długość 14 cm. Wyznacz odległość środka podst
graniastosłupa od jego przekątnej.
2. Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny. Przekrój ostrosłupa płaszczyzną przechodzącą
przez przekątną podstawy i wierzchołek ostrosłupa jest trójkątem równobocznym. Oblicz cos alfa
między sąsiednimi ścianami bocznymi ostrosłupa.
3.Podstawą graniastosłupa prostego jest równoległobok o bokach 6 i 8cm, kącie między nimi 120
stopni. Graniastosłup przecięto płaszczyzną zawierającą dłuższe przekątne podstawy
graniastosłupa. Przekątna otrzymanego przekroju jest nachylona do podst graniastosłupa pod
kątem 60 stopni. Oblicz objętość bryły.
4. Tworząca stożka jest nachylona do podstawy pod kątem alfa tak że, sinus alfa =3/5.
Powierzchnia boczna stożka równa jest 80 pi. Wyznacz objętość stożka.
29 sty 18:35
dero2005:

zad 4
| h | | 3 | | 3l | |
| = sinα = |
| ⇒h = |
| |
| l | | 5 | | 5 | |
l
2 = r
2 + h
2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
l = 10
29 sty 19:37
Eta:
Właśnie miałam pisać

"poczekaj na takiego gościa " jak
dero2005
i wszystkie zadanka za Ciebie rozwiąże

A Ty tylko ładnie przepisz do zeszyciku
29 sty 19:40
dero2005:

zad 3
a = 6
b = 8
| | √3 | |
Pp = a*b*sin120 = 6*8* |
| = 24√3 |
| | 2 | |
d
2 = 2a*b − 2a*b*cos120
o
d
2 = 2*6*8 − 2*6*8*(−0,5)
d
2 = 144
d = 12
h = 6
√3
V = P
p*h =
29 sty 19:53
dero2005:
Eta, nie zniechęcaj mnie do pomocy potrzebującym
29 sty 19:55
dero2005:

zad 2
d = a
√2
h*a = n*d
| | h*a | | a | |
n = |
| = .........= |
| √14 |
| | d | | 4 | |
d
2 = 2n
2 − 2n
2cosα
| | 14 | | 14 | |
2a2 = 2a2* |
| − 2a2* |
| cosα |
| | 16 | | 16 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
...........................................................
29 sty 20:12
Eta:
A na maturę też pójdziesz z.... "potrzebującymi" ?
29 sty 20:23
PW: Mateńko, podziwiać.

Też bym czasem pomógł, ale irytuje mnie rysowanie w tym edytorze i
zadania "z rysunkiem" programowo pomijam.
29 sty 20:24
Eta:
29 sty 20:26
dero2005:

zad 1
a = 6
b = 4
k = 14
d =
√a2+b2 = ...........=2
√13
| | d | | √13 | |
cosα = |
| = ........= |
| |
| | k | | 7 | |
| | 6 | |
sinα = √1−cos2α = ........= |
| |
| | 7 | |
| | d | | 6 | |
x= |
| *sinα = ..........= |
| √13 |
| | 2 | | 7 | |
29 sty 20:35
dero2005:
Przecież to są prawie dorośli ludzie lub całkiem dorośli i wiedzą, ze uczą się dla siebie a jak
nie wiedzą to życie się od nich upomni. Jeśli mnie zaproszą na maturę to chętnie pójdę i
zabiorę ze sobą suwak logarytmiczny jako ciekawostkę "maskotkę".
29 sty 20:42
Eta:
Też mam
suwak logarytmiczny ... jako pamiątkę
29 sty 20:50