pole trójkąta
Betty: Pole trójkąta o bokach długości 7 i 10 jest równe 10
√6 . Wówczas pozostały bok tego trójkąta
ma długość:
B. 9
C. 3
√6
D. 7
Możecie mi wyjaśnić jak zrobić to zadanie?
29 sty 18:30
Eta:
D)
29 sty 18:34
Eta:
29 sty 18:39
Betty: skąd wiadomo ze to trojkat rownoramienny?
29 sty 18:54
Janek191:
Eta jest "jasnowidzką "
29 sty 18:55
Jack: Podstawiasz po kolei odpowiedzi z podpubktow i tylko dla 7 sie zgadza
29 sty 19:00
Janek191:
P = 0,5 a*b sin α
0,5*7*10 *sin α = 10
√6
35 sin α = 10
√6
| | 10 √6 | | 2 √6 | |
sin α = |
| = |
| |
| | 35 | | 7 | |
| | 24 | | 25 | |
więc cos2 α = 1 − sin2α = 1 − |
| = |
| |
| | 49 | | 49 | |
Z tw. cosinusów
| | 5 | |
c2 = 102 + 72 − 2*10*7*cos α = 100 + 49 − 140* |
| = 149 − 100 = 49 |
| | 7 | |
c =
√49 = 7
============
29 sty 19:05
Eta:
Jack
29 sty 19:05
Betty: Dzięki ja własnie doszlam do tego sin alfa =2pierw z 6/2 ale dalej no nie wpadlam na to zeby
uzyc jedynki trygonometrycznej...
gapa ze mnie
29 sty 20:07
Eta:
Na zadania zamknięte ..... szkoda czasu na obliczenia
OdpD zakreślam i po b
ólu
29 sty 20:32