Wyznacz esktrema, monotonicznosc, asymptoty funkcji
KiwiNieLata: Witam! Chcę prosić was o pomoc w wykonaniu dwóch zadań związanych z granicami.
1. Wyznacz ekstrema, przedziały monotoniczności oraz asymptoty funkcji:
y=x*√(x−1)
2. Wyznacz przedziały wklęsłości, wypukłości oraz punkty przecięć funkcji:
y=2x/(1+x2)
29 sty 17:30
Janek191:
1. y = x*
√ x − 1 ?
29 sty 17:35
KiwiNieLata: Dokładnie tak
29 sty 17:36
Janek191:

z.1 x − 1 ≥ 0 ⇒ x ≥ 1
| | 1 | |
y ' = 1*√x − 1 + x* |
| > 0 |
| | 2 √x − 1 | |
więc funkcja jest rosnąca w swej dziedzinie.
Brak ekstremów, brak asymptot.
29 sty 17:44
KiwiNieLata: Przepraszam, ale w pierwszym przykladzie dopiero teraz zobaczylem pomylke...y=x*√1−x
29 sty 17:54
Janek191:

z. 2
więc
| | 2*( 1 + x2) − 2 x* 2x | | 2 − 2 x2 | |
y ' = |
| = |
| = 0 ⇔ |
| | ( 1 + x2)2 | | ( 1 + x2)2 | |
⇔ 2 − 2 x
2 = 0 ⇔ x = − 1 lub x = 1
| | ( − 4 x*( 1 + x2)2 − ( 2 − 2 x2)*2*(1 + x2)*2x | |
y '' = |
| |
| | ( 1 + x2)4 | |
Mamy
y ''( − 1) > 0 − f. ma minimum lokalne dla x = − 1
y ''( 1) < 0 − f. ma maksimum lokalne
Jednym z punktów przegięcia jest x = 0 bo y ''(0) = 0
Są jeszcze dwa.
29 sty 17:57
Janek191:

y = x*
√1 − x 1 − x ≥ 0 ⇒ 1 ≥ x ⇒ x ≤ 1
| | 1 | | 2*(1 − x) − x | |
y ' = √1 − x − x* |
| = |
| = |
| | 2 √1 − x | | 2 √1 − x | |
| | 2 −3 x | | 2 | |
= |
| = 0 ⇔ x= |
| |
| | 2 √1 − x | | 3 | |
| | 2 | |
W x = |
| pochodna zmienia znak z + na − , więc funkcja ma maksimum lokalne. |
| | 3 | |
| | 2 | | 2 | |
Dla x < |
| funkcja rośnie, a dla x > |
| funkcja maleje. |
| | 3 | | 3 | |
Brak asymptot.
29 sty 18:11
KiwiNieLata: Dziękuję!
29 sty 18:56