liczby zespolone
madzik: Rozwiąż równanie:
z6 + 2z3 + 2=0
Mam problem z takimi równaniami, gdzie ewidentnie widać, że trzeba zrobic podstawienie, tak jak
w przykładzie powyżej. Jak takie przykłady rozwiązywać?
29 sty 17:21
utem:
z
3=u
u
2+2u+2=0
Δ=4−8=−4=4i
2
| | −2−2i | | −2+2i | |
u1= |
| lub u2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
u
1=−1−i lub u
2=−1+i
z
3=−1−i lub z
3=−1+i
z=
3√−1−i lub z=
3√−1+i
teraz wzory de Moivre'a
Poradzisz sobie?
29 sty 17:30
Janek191:
z
3 = t
t
2 + 2 t + 2 = 0
Δ = 4 − 4*1*2 = − 4 = 4 i
2
√Δ = 2 i
| | − 2 − 2 i | | −2 + 2 i | |
t = |
| = − 1 − i lub t = |
| = − 1 + i |
| | 2 | | 2 | |
zatem
z
3 = − 1 − i lub z
3 = − 1 + i
I teraz oblicz po trzy pierwiastki 3 stopnia ( z postaci trygonometrycznej ).
29 sty 17:32
madzik: Tak, dalej już obliczę, dziękuję!
29 sty 17:34
madzik: a jak teraz narysowac zbiór rozwiązań na płaszczyźnie zespolonej? Wyniki wyszły w postaci
trygonometrycznej, której nie da się zamienić na postać kartezjańską
29 sty 20:30
Mila:

z
3 = − 1 − i
|−1−i|=
√2
| | | | | |
zk=3√√2*(cos |
| +i sin |
| ), k=0,1,2 |
| | 3 | | 3 | |
| | 5π | | 5π | |
z0=6√2*(cos |
| +i sin |
| ) |
| | 12 | | 12 | |
rysujesz okrąg o promieniu r=
6√2≈...a rysunku zaznaczyłam z
0
z
1 na tym samym okręgu , β=120
o
z
3 − znowu dodajesz 120
o.
To samo robisz z drugim równaniem i zaczynasz od z
0, potem co 120
0 następne pierwiastki.
29 sty 21:45
madzik: Dziękuję ślicznie!
29 sty 22:31
Mila:
29 sty 23:24