rach.rozniczkowy
xyz: Parabolę y = 2x2+ 3x + 1 przecina prosta y = x + 5 w punktach A i B. Oblicz pole trójkąta
ABC, gdzie C jest punktem wspólnym stycznych do paraboli w punktach A i B.
29 sty 16:57
Jack: Fajne zadanie

Podsraw do rownania paraboli y = x + 5 i otrzymasz 2 punkty...
29 sty 17:17
xyz: 2x2+ 3x + 1 = x + 5
2x2+2x−4=0
a=2
b=2
c=−4
Δ=4−4*2*(−4)
Δ=4+32
Δ=36
x1=1
x2=−2
Dobrze? O to chodzi ?I co dalej jeśli juz ?
29 sty 17:28
Janek191:

y ' = 4 x + 3
y '( − 2) = − 5
y = − 5 x + b A = ( − 2, 3)
3 = − 5*(−2) + b ⇒ b = − 7
y = − 5 x − 7 − prosta styczna w A.
========
y '( 1) = 7
y = 7 x + k B =( 1 , 6)
6 = 7*1 + k ⇒ k = − 1
y = 7 x − 1 − prosta styczna w B
=======
Szukam punktu wspólnego stycznych
− 5 x − 7 = 7 x − 1
− 12 x = 6
===================
29 sty 18:33
Janek191:
→
CA = [ −2 − (−0,5) ; 3 − (−4,5)] = [ −1,5 ; 7,5 ]
→
CB = [ 1 − (−0,5 ) ; 6 − ( − 4,5) ] = [ 1,5 ; 10,5 ]
Pole Δ ABC
→ →
P = 0,5 *I det ( CA , CB ) I = 0,5 *I −1,5*10,5 − 7,5 * 1, 5 I =
= 0, 5 * I − 15,75 − 11,25 I = 0,5* 27 = 13,5
===============================
29 sty 18:40