Znów rachunek różniczkowy... ;/
An0ia: Do paraboli o równaniu y=ax
2+ bx+c należą pkt A(1,2) B(0,−1) C(2,9)
Wykaż ,że styczna paraboli w pkt A jest prostopadła do prostej o równaniu x+5y+6=0
A więc tak : wyliczyłam ile równa się a , b i c − wyszło mi następujące równanie paraboli :
y=2x
2+x−1
I teraz co kolejno muszę zrobić ?
Policzyłam już pochodną z tej funkcji = 4x+1 i jestem w martwym punkcie.
Ktoś pomoże ?
Mila:
f(x)=ax
2+ bx+c
Do wykresu f(x) należą pkty: A(1,2) B(0,−1) C(2,9)
f(0)=−1=c
f(x)=ax
2+ bx−1
a+b−1=2⇔a+b=3
4a+2b−1=9⇔4a+2b=10
2a+b=5
a+b=3
−−−−−−−−−−−−a=2 i b=1
f(x)=2x
2+x−1
f'(x)=4x+1
Styczna w punkcie A=(1,2) s: y=f'(1)*x+b
f'(1)=5
s: y=5x+b
| | 1 | | 6 | |
k: x+5y+6=0⇔5y=−x−6⇔y=− |
| x− |
| |
| | 5 | | 5 | |