pomoc z granicą ciągów
MATURA ! : proszę o pomoc bo kompeltnie nie pamiętam co się robiło z pierwiastkiem w przypadku ciągów
| | √4n2−2n+3+3n | |
lim n→∞ = |
| |
| | 7n−2 | |
29 sty 16:07
Mateusz303: najpierw uprość to wyrażenia, masz 2x n w liczniku, wyciągnij najwyższą potęgę z mianownika,
zrób to samo w liczniku, poskracaj i będzie można podstawiać
29 sty 16:09
Jack: Usun niewymiernosc
29 sty 16:20
MATURA ! : tzn ogólnie umiem liczyć tylko nie wiem jak się pozbyć pierwiastka. Ktoś coś ?
29 sty 16:21
utem:
| | √4n2*(1−12n+34n2)+3n | |
limn→∞ |
| = |
| | n*(7−2n) | |
| | 2n√(1−12n+34n2)+3n | |
=limn→∞ |
| = |
| | n*(7−2n) | |
| | 2√(1−12n+34n2)+3 | | 5 | |
=limn→∞ |
| = |
| |
| | (7−2n) | | 7 | |
29 sty 16:43
MATURA ! : dzięki wielkie
29 sty 16:49
utem:
29 sty 16:53