Zadania z pochodnej funkcji
An0ia: Parabola o równaniu y=−x
2+c przecina oś x w dwóch punktach A i B .Wyznacz wartość parametru c
wiedząc, że styczne do paraboli poprowadzone w pkt A i B są prostopadłe.
Jeśli mógłby ktoś po kolei wytłumaczyć mi fazy rozwiązania tego typu zadania , z góry dzięki za
pomoc
29 sty 15:52
Jack: y = −x2 + c
Pochodna
y' = − 2x
Wspolrzedne punktow A i B
A(−x,0)
B(x,0)
To wszystko wiadomo z polecenia
29 sty 15:59
An0ia: Tak owszem , mam wyznaczone już A(−√c, 0) oraz B (√c,0 ) Ale co dalej ? Jak wyznaczyć c ?
29 sty 16:03
Jack: Styczne sa do siebie prostopadle...
f'(−x) = 2x
f'(x) = − 2x
Z wlasnosci prostopadlosci prostych
a
1 * a
2 = − 1
2x * (−2x) = −1
− 4x
2 = − 1
29 sty 16:06
Jack: x = − 1/2 nie nalezy dp dziedziny.
Wiec mamy
29 sty 16:10
Jack: Ze wzorow Viete'a
| | c | | 1 | | c | |
x1 * x2 = |
| = − |
| = |
| |
| | a | | 4 | | −1 | |
29 sty 16:13
An0ia: Ok dzięki już rozumiem
29 sty 16:25