Rachunek r.
Lena : Poprowadzono styczne do wykresu funkcji f określonej wzorem f(x)=−x
2−4x−1 w punktach M i N
przecięcia się tego wykresu z prostą o równaniu 3x+y+3=0
a) Napisz równania tych stycznych
b)Oblicz współrzędne punktu P przecięcia się otrzymanych stycznych
Proszę o pomoc, bo się pogubiłam w liczeniu
Mila:

f(x)=−x
2−4x−1
k: 3x+y+3=0⇔y=−3x−3
Punkty przecięcia wykresów:
−x
2−4x−1=−3x−3
x
2+x−2=0
Δ=9
| | −1−3 | | −1+3 | |
x= |
| =−2 lub x= |
| =1 |
| | 2 | | 2 | |
f(−2)=−4+8−1=3
M=(−2,1) =W styczna w wierzchołku paraboli
m: y=3
f(1)=−1−4−1=−6
B=(1,−6)
Styczna n:
f'(x)=−2x−4
f'(1)=−6
n: y=f'(1)*(x−1)−6
n: y=−6x+6−6
n: y=−6x
Punkt przecięcia stycznych:
−6x=3
y=3
============