Całka podwójna
Paula: Proszę o pomoc w rozwiązaniu,podchodzę już kolejny raz do tego zadania i nie chce mi wyjśc
odpowiedni wynik
oblicz całkę podwójną po wskazanych zbiorach
∫∫x2/y2 dxdy gdzie D jest zbiorem ograniczonym liniami y=1/x, y=x, x=3
Odpowiedź :16
29 sty 14:09
utem:
| | x2 | |
1∫3[y=1/x∫x( |
| )dy]dx= |
| | y2 | |
| | 1 | |
=1∫3(x2*(− |
| +x) dx=1∫3(−x+x3) dx= |
| | x | |
| | −1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| *9+ |
| *81+ |
| − |
| =−4+20=16 |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
29 sty 16:36
Paula: Wielkie dzięki !
30 sty 13:34
Mila:
30 sty 18:07