pomocy w relacjach
malykwiatuszek: Relacja R⊂ X
2 gdzie X = {1, 2, 3, 4} określana jest następująco:
R = { (1,4),(4,1),(2,2),(1,1),(3,3),(4,4),(2,3),(3,2)} Pokaż, że jest to relacja równoważności
i znajdź klasy abstrakcji.
Według mnie jest to relacja zwrotna bo: (1,1),(3,3),(4,4)
Symetryczna, bo (1,4),(4,1) (2,3),(3,2)
przechodnia bo (1,4),(4,1),(1,1)
więc jest relacją równoważności ale jak się wyznacza klasy abstrakcji
29 sty 12:44
PW: Przechodniość pokazałaś tylko na przykładzie, trzeba wypisać wszystkie możliwe ciągi.
Klasa abstrakcji [x] to zbiór wszystkich y∊X, dla których yRx,
czyli
[1] = {1, 4}, ale również [4] = {4, 1} (ten sam zbiór zapisany za pomocą dwóch reprezentantów).
[2] = {2, 3} = [3] = {3, 2}
− są dwie klasy abstrakcji, można powiedzieć że są to [1] i [2] wymienione wyżej.
29 sty 13:49
malykwiatuszek: Dzięki za klasy abstrakcji
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
a przechodniość będzie taka?
(1,4), (4,1),(1,1)
(1,3),(3,1),(1,1)
(2,2),(3,2),(2,2)
29 sty 16:59
PW: Wolałbym żeby student napisał:
− Relacja jest przechodnia, gdyż należą do niej:
(1,4), (4,1) oraz (1,1)
(2,3), (3,2) oraz (2,2)
(3,2), (2,3) oraz (3,3)
(4,1), (1,4) oraz (4,4)
− te trójki świadczą o przechodniości.
Wypisane przez Ciebie w drugim wierszu pary (1,3) i (3,1) w ogóle nie należą do relacji R.
Ostatni wiersz niczego nie świadczy o przechodniości.
29 sty 17:16
malykwiatuszek: tak pomyliłam się w ostatnim wierszu, a co do drugiego to fakt napisane bez pomyslunku
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
dzięki wielkie
29 sty 18:09