równanie proszę o sprawdzenie
olla: mam do rozwiązania równanie:
zał: D=R−{3}
i teraz mam pytanie czy tu też trzeba zrobić założenie |x−4| czyli:
x>4 oraz x=4 nie umiem wstawić tego znaku razem stąd rozbiłam
wyszły mi wtedy wyniki:
x= −2, −4,4 czyli rozwiązaniem byłoby 4 dobrze czy źle?
29 sty 11:39
Jerzy:
Drugie załoożeni to lewa strona nieujemna
29 sty 11:53
olla: x−2 ≥ 0
x≥ 2
sam licznik wziąć pod uwagę tak ?
a co z mianownikiem
jedno juz mam x≠3
i drugie x>3
a nie można |x−4|≥0 x≥4
29 sty 12:03
PW: Trochę sobie ułatwić życie:
| x − 2 | | x − 3 + 1 | | 1 | |
| = |
| = 1 + |
| , |
| x − 3 | | x − 3 | | x − 3 | |
mamy więc do czynienia z równaniem
| | 1 | |
1 + |
| − 2 = |x − 4| |
| | x − 3 | |
Równość
u = |z|
oznacza,, że
z = u lub z = − u,
w naszym przypadku
| | 1 | | 1 | |
x − 4 = |
| − 1 lub x − 4 = − |
| + 1 |
| | x − 3 | | x − 3 | |
| | 1 | | 1 | |
x − 3 = |
| lub x − 5 = − |
| , x ≠ 3, |
| | x − 3 | | x − 3 | |
a to są zwykłe równania kwadratowe w dziedzinie R\{3}, po prostu mnożymy przez mianownik.
29 sty 12:52
PW: Przepraszam za złą podpowiedź.
Źle podpowiadam od momentu
u = |z|.
Równość ta jest fałszywa, gdy u < 0 (wynika to z definicji wartości bezwzględnej).
Masze równanie nie ma więc rozwiązań, gdy
to znaczy gdy
czyli dla x∊−
∞,3)∪(4,
∞).
Szukać rozwiązań będziemy więc tylko dla x∊(3, 4>. Osobno rozpatrzmy x = 4, równanie zmienia
się wtedy w zdanie
które jest zdaniem prawdziwym (liczba 4 jest rozwiązaniem). Dla pozostałych x, to znaczy dla
x∊(3, 4) równanie ma postać
| | x − 2 | |
|
| − 2 = −x + 4, x∊(3, 4) |
| | x − 3 | |
| | x − 2 | |
|
| = −x + 6, x∊(3, 4) |
| | x − 3 | |
x − 2 = (x − 3) (− x + 6), x∊(3, 4)
x − 2 = − x
2 + 9x − 18, x∊(3, 4)
x
2 − 8x + 16 = 0, x∊(3, 4)
(x − 4)
2 = 0, x∊(3, 4),
a to równanie nie ma rozwiązań.
Odpowiedź: Jedynym rozwiązaniem jest liczba 4.
29 sty 13:25