Rozkladanie na czynnik
Robert: Rozłóż na czynniki:
(ab + ac + bc)(a + b + c) − abc Pomoze ktos rozwiazac? Siedze nad tym i pustka
29 sty 11:37
Jack: jak poziom studenta to nie pomoge ; /
29 sty 11:41
Robert: Poziom maturalny
29 sty 11:45
Jack: a, jak maturalny to ok...
wymnazamy wszystko...
a2b+ab2+abc+ac+abc+ac2+abc+bc+bc2 − abc =
= a2b + a2c + b2c + b2a+c2b+c2a + 2abc =
= (a+b)(b+c)(c+a)
29 sty 12:02
Robert: A da sie to jakos bardziej rozpisać czy po.prostu trzeba to zauważyć?
29 sty 12:05
Jack: jasne ze sie da
a2b+a2c+b2c + b2a +c2b + c2a + 2abc =
= a(b2+c2+2bc) + a2b + a2c + b2c + c2b =
= a(b2+c2+2bc) + a2(b+c) + bc(b+c) =
= a(b2+c2+2bc) + (b+c)(a2+bc) =
= a(b+c)2 + (b+c)(a2+bc) =
= (b+c)(a(b+c) + a2+bc) =
= (b+c)(ab + ac + a2 + bc) =
= (b+c)(ab + a2 + bc + ac) =
= (b+c)(a(b+a) + c(b+a)) =
= (b+c)((b+a)(a+c)) =
= (b+c)(b+a)(a+c)
29 sty 12:19
Robert: Biore sie za analizowanie tego. Dziękuje Ci bardzo
29 sty 12:20