Funkcja
Adam: Mam jeszcze problem z jednym zadaniem:
Funkcja f każdej naturalnej liczbie trzycyfrowej przyporządkowuje sumę jej cyfr.
a) podaj wszystkie argumenty dla których funkcja f przyjmuje wartość 2.
b) dla pewnego argumentu a funkcja f przyjmuje wartość 15. Uzasadnij, że a dzieli się przez 3.
c) podaj najmniejszą liczbę a taką że f(a)=20
18 gru 23:00
Monia :-): a) 101, 110, 200
b) a+b+c=15 czyli c= 15−a−b
(100a+10b+c)/3= (100a+10b+15−a−b)/3=(99a+9b+15)/3= 33a+3b+5
c)199
tak mi się wydaje ale lepiej jeszcze sprawdź
18 gru 23:12
Monia :-): czekaj c jest źle bo to jest 299
18 gru 23:12