Całka nieoznaczona
Mageage: Całka nieoznaczona z funkcji: 2x(x−2)
29 sty 08:02
Janek191:
| 2 | | A | | B | |
| } = |
| + |
| / * x*( x −2) |
| x*(x − 2 | | x | | x − 2 | |
2 = (x −2) A + B x = A x − 2 A+ B x = ( A + B) x − 2 A
więc
A + B = 0
−2 A = 2 ⇒ A = − 1
czyli
− 1 +B = 0 ⇒ B = 1
| | 2 dx | | −1 | | 1 | | dx | | dx | |
∫ |
| = ∫ ( |
| + |
| ) dx = − ∫ |
| + ∫ |
| = |
| | x*(x −1) | | x | | x − 2 | | x | | x − 2 | |
| | x − 2 | |
= − ln Ix I + ln I x − 2 I + C = ln I |
| I + C |
| | x | |
29 sty 08:36