matematykaszkolna.pl
Oblicz pierwiastki w dziedzinie zespolonej Gwiazdka: Obliczyć pierwiastki wielomianów: f(z)=z4−(2i−1)12 g(z)=z6+2z5+4z4+4z3+5z2+2z+2, wiedząc że z0=i jest dwukrotnym pierwiastkiem Czy ktoś mądry mógłby mi powiedzieć jaki tu stosować wzór lub schemat postępowania? Niezbyt jestem w stanie przekształcić to na jakąkolwiek postać trygonometryczną, a w drugim zadaniu po dzieleniu schematem Hornera dochodzę do wielomianu z którego już nie sposób znaleźć kolejny pierwiastek...
29 sty 02:43
Gwiazdka: Pierwszy podpunkt już mi się udało, może jednak ktoś mógłby pomóc mi z drugim? emotka
29 sty 13:34
Jack: (z2 +1)2(z2 + 2z +2)
29 sty 13:39
Gwiazdka: Dzięki Jack, rozumiem czemu tak, a nie inaczej, ale mógłbyś mi powiedzieć jak do tego doszedłeś?
29 sty 16:14
Gwiazdka: Ok w zasadzie to już to też wiem, tylko czy ta metoda ma jakąś nazwę lub czerpie z jakiegoś twierdzenia? emotka
29 sty 16:17
Jack: Albo zabawa z grupowaniem, albo wiemy ze z0 = i jest dwukrotnym pierwiastkiem. Taki pierwiastek uzyskamy jedynie z (z2 + 1), a ze jest dwukrotny to do kwadratu... Dzielisz caly wielomian przez (z2 +1)2 i masz reszte
29 sty 16:18
Jack: Przynajmniej tak mi sie wydaje bo ja zajmuje sie zazwyczaj grupowaniem emotka
29 sty 16:18