Oblicz pierwiastki w dziedzinie zespolonej
Gwiazdka: Obliczyć pierwiastki wielomianów:
f(z)=z
4−(2i−1)
12
g(z)=z
6+2z
5+4z
4+4z
3+5z
2+2z+2, wiedząc że z
0=i jest dwukrotnym pierwiastkiem
Czy ktoś mądry mógłby mi powiedzieć jaki tu stosować wzór lub schemat postępowania?

Niezbyt
jestem w stanie przekształcić to na jakąkolwiek postać trygonometryczną, a w drugim zadaniu po
dzieleniu schematem Hornera dochodzę do wielomianu z którego już nie sposób znaleźć kolejny
pierwiastek...
29 sty 02:43
Gwiazdka: Pierwszy podpunkt już mi się udało, może jednak ktoś mógłby pomóc mi z drugim?
29 sty 13:34
Jack: (z2 +1)2(z2 + 2z +2)
29 sty 13:39
Gwiazdka: Dzięki Jack, rozumiem czemu tak, a nie inaczej, ale mógłbyś mi powiedzieć jak do tego
doszedłeś?
29 sty 16:14
Gwiazdka: Ok w zasadzie to już to też wiem, tylko czy ta metoda ma jakąś nazwę lub czerpie z jakiegoś
twierdzenia?
29 sty 16:17
Jack: Albo zabawa z grupowaniem, albo
wiemy ze z0 = i jest dwukrotnym pierwiastkiem.
Taki pierwiastek uzyskamy jedynie z (z2 + 1), a ze jest dwukrotny to do kwadratu...
Dzielisz caly wielomian przez (z2 +1)2 i masz reszte
29 sty 16:18
Jack: Przynajmniej tak mi sie wydaje bo ja zajmuje sie zazwyczaj grupowaniem
29 sty 16:18